Normandië! Al eeuwen het toneel van Vikingen, ridders, jonkvrouwen en kastelen. Het fameuze Saint Mont Michel is dichtbij en een bezoek aan deze romantische Middeleeuwse stad op haar eiland in de baai is een must. Ook in kastelen Normandiehet nabijgelegen Caen en Avranches zijn oude kastelen, kerken, kloosters en kathedralen. Bezoek ook het beroemde Saint Malo, of maak een dagtocht naar het eiland Guernsey. Of rij naar Bayeux: met het beroemde tapijt dat de Battle of Hastings uitbeeldt, of de prachtige middeleeuwse steden Vitré en Falaise, waar de hertogen van Frankrijk en Engeland 2000 jaar strijd leverden. Je struikelt in Normandië over de bezienswaardigheden en ook de dorpjes op loop- en fietsafstand van mijn boerderijtje zijn charmant met hun oude huisjes, kerkjes en herenboerderijen.

uit eten NormandieTijdens deze uitstapjes geniet je natuurlijk van de wereld beroemde Normandische "cuisine": de Camembert is hier uitgevonden en de Normandiërs zijn gek op hun Calvados, een appel cider die heerlijk bij de Camembert smaakt. Normandië is ook bekend om haar oesters en mossels (à la crème). Zelfs het eenvoudigste restaurantje in Normandië voldoet al aan de hoogstaande Franse eisen, dus ook als je gewoon een pizza of een "plat du jour" bestelt.

huisje omahabeachNormandië is ook de plek waar de geallieerde troepen in 1944 aan land kwamen. Combineer je bezoek aan het kasteel van Caen met het D-day memorial museum of neem zelf een kijkje op het Omaha D-Day stranden en het Omaha Landing Beach museum. In Bayeaux is nog het "Bayeux Memorial Museum of the Battle of Normandy" en dat is goed te combineren met een bezoek aan het tapijt. Maar ook zonder naar het museum te gaan zal je in Normandië de sporen zien die de 2e wereldoorlog heeft nagelaten. Overal zijn vrij te bezoeken monumenten en begraafplaatsen waar even stil gestaan kan worden bij wat zich hier allemaal heeft afgespeeld.

Zoals je merkt zijn zowel op loop en fietsafstand, als met de auto veel bezienswaardigheden tenormandiebezienswaardigheden vinden, maar vergeet vooral niet dat mijn charmante boerderijtje al uit 1859 stamt en op zichzelf ook al een monument is! Je viert je vakantie in een 150 jaar oud huis met verweerde bruine balken, stenen muren en een enorme open haard en schoorsteen. Het oude huisje ademt het verleden. Zo woonden bijvoorbeeld in het huisje 50 jaar geleden nog een gezin met 9 (!) kinderen die, volgens de overlevering, zo arm waren dat zij niet eens geld hadden voor kleren en aldus bloot rond het huis liepen. Uiteindelijk heeft de pastoor zich over het gezin ontfermd en een aantal van deze kinderen is nog in leven en nu zelfs zeer vermogend. De oude put is een herinnering aan deze tijd. Kortom: voor historie hoeft u niet eens de oprijlaan af!

bretagne-vitre.com
www.tourisme-rennes.com
montsaintmichel.com
Caen.com
Memorial Museum Omaha Beach


© 2020 huisjenormandie.nl